Nederland getroffen door een kernramp. 100 jaar later

By 2015/10/12februari 26th, 2019Vrij werk
Nederland getroffen door een kernramp

Honderd jaar verlaten Nederland, hoe zou dat eruit zien?

Stel je eens voor. Nederland word getroffen door een enorme kernramp aan de grens. Helaas niet ondenkbaar met zeven kerncentrales in en rondom Nederland die ook nog regelmatig in het nieuws zijn. Als een kerncentrale echt in de problemen komt zou het gevaar een gigantische impact hebben op een groot deel van Nederland, dat zich mag rekenen tot het dichtstbevolkte land van de Europese Unie.

Het luchtalarm gaat. Massale evacuatie!

Al dagen overheerst het nieuws dat een kerncentrale het moeilijk heeft. Met man en macht word er naar een oplossing gezocht maar het wil niet baten. Een grote explosie is een gevolg van een opeenstapeling van fouten en problemen. De eerste radioactieve wolken zijn een feit. Niet lang daarna bezwijken ook 2 andere reactoren en dreigt een gigantische ramp realiteit te worden. Massale evacuaties in de omgeving komen op gang. Het leger werkt samen met politie en brandweer om mensen uit het gebied te krijgen. Er is geen tijd om na te denken en in te pakken. Alleen het nodige meenemen en wegwezen! Niet veel later is de rest van Nederland aan de beurt.

Hoe zouden bekende en typische Nederlandse gebieden als het Amsterdam CS of het Hofplein eruit zien, als een cameraploeg 100 jaar later met gevaar voor eigen leven, het getroffen en verlaten Nederland ingaat? Met dit uitgangspunt had ik een uitstekende en interessante smoes om flink met Photoshop aan de slag te gaan. De uiteindelijke beelden zijn puur bedoeld als een ‘artist impressie’ en komt er geen wetenschap aan te pas.

Time lapse video’s, zo zijn ze gemaakt!

De techniek die ik toepas word ook wel “matte painting” genoemd en kenmerkt zich door diverse foto’s, stukjes foto én illustratie met elkaar te mixen.  Bijvoorbeeld het intekenen van licht, schaduw, planten en plassen. Dit hele proces heb ik opgenomen en omgezet tot een time-lapse video die >hier< kunt bekijken!

Utrecht verlaten - Nederland getroffen door een kernramp

Verlaten Zadelstraat in Utrecht

De Zadelstraat is een van de bekendste winkelstraten in Utrecht met een prachtig uitzicht op de wereldberoemde Dom toren, die overduidelijk het uitzicht domineert. Tijdens het luchtalarm en de daaropvolgende acute evacuatie hadden winkeleigenaren niet eens de tijd om hun winkels netjes achter te laten. Bosjes en bomen groeien honderd jaar laten midden in de Zadelstraat, dat voor een groot deel onder reactief vervuild water is komen te staan. Door het gebrek aan onderhoud en de straling, is de Dom toren langzaam aan het afbrokkelen. Het zal niet lang meer duren voordat gevels het gewicht van de klokken niet meer kunnen houden.

Bekijk de video hier
Utrecht Eindhoven - Nederland getroffen door een kernramp

Verlaten Lichttoren in Eindhoven

De Lichttoren is een waar begrip in Eindhoven en staat landelijk bekend als hét hoofdgebouw van Philips. De Lichttoren is in delen tussen 1909 en 1921 gebouwd en later omgetoverd een woon en werkcomplex. Ruim 100 jaar na de grote evacuatie is de natuur weer baas over het terrein. Bomen groeien waar ooit een druk verkeersplein was met auto’s, fietsers en voetgangers. Het dak heeft veel moeite om het gewicht van de wilde bomen te dragen. De verwachting is dat het dak op kort termijn deels in zal storten. Zeer radioactief regenwater dat lang door het dak is opgevangen heeft zijn weg naar binnen gevonden. De Lichttoren zal nog vele honderden jaren ontoegankelijk blijven.

Bekijk de video hier
foto manipulatie Rotterdam hofplein door Roy Korpel

Verlaten Hofplein in Rotterdam

Wie aan het Hofplein denkt, denkt aan de enorme rotonde in het centrum van Rotterdam. De vele duizenden auto’s die ieder uur de rotonde passeren samen met de altijd knarsende en piepende trams. Wie aan het Hofplein denkt ziet vast ook nog wel de hossende Feyenoord fans voor zich die feest vierden tussen de fonteinen. Honderd jaar later na de enorme kernrampen langs de grens, is het een minder goed idee om een stap in de bak te zetten. Zwaar radioactief regenwater overheerst de omgeving. Een tram die tot stilstand kwam toen het stroomnet landelijk uitviel is een eenzame toeschouwer van de wildgroei, die korte metten maakt met het asfalt. Naast alle bosjes en bomen heeft een groep wilde honden bezit genomen van de omgeving. Nee, op het Hofplein in Rotterdam valt de komende duizenden jaren vrees ik niet veel meer te vieren!
Foto: Guido Akster / Muziek in de video: Ken Fonteyne

Bekijk de video hier
foto manipulatie Rotterdam kernramp

Verlaten kantoorpand in Rotterdam

Ruim honderd jaar nadat Nederland getroffen is door een kernramp eisen natuurwetten hun tol. Dit kantoorpand was ooit een plek waar telefoons altijd rinkelden en ijverige werknemers overuren maakte. Met een prachtig uitzicht op wat ooit de Erasmus was, staat dit kantoor er nu minder mooi bij. De plafondplaten bezwijken onder hun eigen gewicht omdat ze zwaar verontreinigd vocht opnemen. Als een verontreinigde plaat hard op de grond klettert vult de ruimte zich met radioactief stof. De lamellen die er nog wel hangen dansen spookachtige op de wind.

Bekijk de video hier
verlaten trein in weiland Nederland getroffen door een kernramp

Verlaten trein in een Hollands weiland

De massale paniek die ontstond tijdens de grote kernramp aan de Nederlandse grens, creëerde een domino effect van instortende essentiële systemen. Eén van de belangrijkste problemen die vrij vlug na de kernramp ontaarde was een totale black-out op het stroomnet. Nederland was uit. Letterlijk! Zo ook deze trein, die midden in een weiland tot stilstand kwam. Passagiers moesten te voet verder naar een dorp 6 kilometer verder. Ruim honderd jaar later staat de trein nog steeds waar hij ooit stopte.

Bekijk de video hier
amsterdam manipulatie Nederland getroffen door een kernramp

Verlaten Amsterdam CS

Vele duizenden reizigers en toeristen uit alle hoeken van de wereld namen hier dagelijks de trein. Het Amsterdam CS had een sleutelrol tijdens de grote landelijke evacuatie, die 48 uur na de grote kernramp plaatsvond. Nu ruim honderd jaar later is er niet veel meer over van het nostalgische station en zijn mooie bogen. Een drager kon het gewicht van de grote hoeveelheden radioactieve bevuilde sneeuw op het dak, dat in de strenge winter van 2064 viel, niet meer houden en stortte in. Een groot gapend gat maakte vrij baan voor radioactief regenwater. Het station is zo erg bevuild dat de cameraploeg slechts tien minuten konden blijven blijven.

Bekijk de video hier
manipulatie Rotterdam haven kernramp Nederland getroffen door een kernramp

Verlaten Rotterdamse haven

Met ruim 29.000 zeeschepen in 2017 was de Rotterdamse haven de wederom de grootste in héél Europa. Er ging 323 miljoen ton aan goederen door de Rotterdamse haven het Europees binnenland in en vertrok er 143 miljoen ton aan Europees producten naar andere orden. Tijdens de grote kernramp aan de Nederlandse grens en de daarop volgende totale stroomuitval liep de geoliede haven spaak. Arbeiders moesten vluchten voor de hoge dosis straling. Nu honderd jaar later zijn de gevolgen in de haven niet meer te overzien. De vele zeecontainers die sterk radioactief zijn geworden lijken een bron van nog grotere problemen. Denk aan de chemische inhoud in sommige containers als containers die te water raken. Een stevige storm heeft in 2084 een groot schip tegen de kade geslingerd. Een kraan werd als een rietje om getikt en in zijn val een stapel containers mee. Naast de radioactieve vervuilde containers lekken tientallen containerschepen stookolie, dat zijn weg heeft gevonden in de Maas en Noordzee honderden kilometers verderop. Door de hoge dosis straling kunnen opruimwerkzaamheden niet plaats vinden en blijft de situatie nog vele jaren hopeloos.
Foto: Guido Akster

Bekijk de video hier

In de media

Deze beelden zijn niet ongemerkt gebleven. Dumpert en andere grote websites hebben de beelden laten zien en diverse landelijke kranten hebben er aandacht aan geschonken.  Ubisoft heeft de beelden gebruikt als knipoog naar hun game “The Division”.

Het artwork Amsterdam CS is aangekocht door het Spoorweg museum
Het artwork 100 jaar verlaten Utrecht is tentoongesteld in Utrecht  over de Domtoren.

Voor de pers

Wilt je  artwork ontvangen om een item te kunnen maken over dit onderwerp? Ik heb speciaal voor de pers materiaal in hogere kwaliteit beschikbaar. Dit is aan te vragen per e-mail. (info@roykorpel.nl). De videos mogen niet van youtube worden gedownload om daarna zelf te uploaden. Als je een video wilt gebruiken kunt je deze embedden in uw website.

Roy Korpel

About Roy Korpel

Roy is een digitaal artiest, ondernemer, vader van drie, gamer, F1 liefhebber en heeft veel te veel hobby's. Via zijn blog kletst hij zijn pen leeg maar Roy is geen schrijver nog taalpurist. Wel deelt hij graag zijn kennis met hier en daar een taalfout! :)